یک روش ساده برای شناخت احساسات

احساسات آزاردهنده و دلگرم کننده

  1. چه مشاهداتی شما را می‌آزارد.
  2. مشاهده چه چیزهایی موجب دلگرمی‌تان می‌شود.

در مواجه با این دو پرسش تصویرهایی در ذهنتان پدیدار می‌شود. روی برخی مکث می‌کنید و بعضی از تصاویر در یک لحظه انتخاب می‌شوند. فوری حس مربوط به آن تصویر را تشخیص می‌دهیم. شاید آن موضوع یا تصویر به قولی آنچنان ما را گرفته که خیلی سریع مغز آنها را بازیابی می‌کند.

جدولی T شکل رسم کنید. در یک ستون مشاهدات آزاردهنده و در ستون دیگر دلگرم‌کننده‌ها را بنویسید.

 

 آزاردهنده‌ها

غم، ناراحتی، اضطراب،خشم، افسوس، ترس و هر هیجان منفی که با مشاهده آن در شما پدیدار می‌گردد. مشاهده یک شئ، موقعیت، رفتار و هر قابی که در تجربیات شما است می‌تواند کاندید این ستون باشد.

 

دلگرم‌کننده‌ها

در ستون دلگرم کننده انچه به شما ارامش می‌بخشد بنویسید. حسی که حرفش این است: نگران نباش. خوبه که اینها هستند. خوشحالم که شاهد این موقعیت‌ها هستم. چقدر خوشبختم. امید درست در همان لحظات وارد رگ‌ها و سیستم تنفس‌تان می‌شود. شاید شما را وادارد به تندتر راه رفتن، تحرک بیشتر، ساعتی کار اضافه یا لبخندی گذرا.

 

۳ فایده شناخت احساسات

  1. خودشناسی و شناخت خودمان.

گاهی ما علاقمند به اطلاعاتی از دیگران و مشتاق دانستن درباره آنها هستیم در حالی که در همان فحوا نسبت به خود بی‌اطلاعیم.

این تقسیم ساده موجب قوی گشتن سنسورهای مشاهده و حواس ما می‌گردد. گوش دادن موثر در بستر مشاهده خوب روی می‌دهد. این روش ساده و آسانیست به منظور تقویت شنیدن خودمان، دیگران و بهبود کیفیت روابطمان.

 

  1. نوشتن این لیست شما را بیشتر با خودتان درگیر می‌کند. شما از آنچه عموم افراد را برمی‌انگیزاند فاصله گرفته و متوجه درونتان می‌شوید. به تعبیری دوربین را به سمت خود برمی‌گردانید و از خود می‌پرسید من چه دیدم؟ و آن چه دیدم در من چه احساساتی برانگیخته است؟

سوژه‌های مشترکی بین لیست شما و لیست دیگران هست. این مبحث هدایتگر ما در مسیر اندیشیدن به ایجاد یا اجتناب از برخی رفتارها است. البته با شرط حفظ ارزش‌هایمان و نه صرفن تایید گرفتن از دیگران بکار می‌گیریم.

  1. ثبت مشاهدات ما را با نقصی در خود روبرو می‌کند. تقریبن اکثر ما مشاهده‌گر خوبی نیستیم و این تفکیک مشاهدات تلنگریست به منظور بهتر دیدن. چیزی برای نوشتن ندارید؟ آنچه می‌نویسید کلی است؟ یا انچه در نظرتان مطلوب و منفور است در لیست می‌نشانید؟ به سلایق توجه می‌کنید یا انچه واقعن بصورت عینی مشاهده کرده‌اید؟

تعدادی از مشاهدات من در ستون‌های ازار دهنده و دلگرم‌کننده

مشاهده لبخند دیگران

مشاهده افراد در لباس ورزشی

لباس‌هایی با رنگ روشن تن افراد

مشاهده گفتگوی زوج‌های سالمند هنگام پیاده‌روی

دیدن حضور همه افراد یک خانواده در شهر کتاب

شلوغی کتاب ‌فروشی ها

سیگار در دست دختران نوجوان

دیدن فقر در متروها

دیدن بچه‌های کار

دعواهای خیابانی

موهای سفید مادرم

پوست چروکیده پدرم

گفتگوی بلند و جدال همسران در یک مکان عمومی

 

پس از آگاهی ایجاد شده می‌توانید بر کاهش عوامل آزاردهنده بیاندیشید. همچنین برای سر کردن زمستان، حس دلگرمی و آرامش چاره‌ای بیاندیشید.

به خُردترین کار رضایت می‌دهیم. با کوچکترین اقدام جهت افزودن موقعیت‌های دلگرم کننده و کاهیدن آزاردهنده‌ها دست به کار می‌شویم.

بنابراین از پالیدن و پاییدن خود می اغازیم.

به اشتراک بگذارید

عضویت در خبرنامه

بخش‌های سایت من:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پست های مرتبط